Steeds meer consumenten en bedrijven worden slachtoffer van Ransomware. Hoe voorkom je dat jij slachtoffer wordt en wat moet je doen als je toch getroffen bent? 

Zo bescherm je jouw bedrijf tegen ransomware

Steeds meer consumenten en bedrijven worden slachtoffer van Ransomware. Hoe voorkom je dat jij slachtoffer wordt en wat moet je doen als je toch getroffen bent? 

Op deze pagina

Wat is ransomware?

Ransomware is beter bekend als gijzelsoftware. Het is een computervirus dat jouw computer of de bestanden op je computer versleutelt. Criminelen proberen je geld te laten betalen om van het virus af te komen. Ransomware kaapt je computer door bijvoorbeeld documenten en foto’s te versleutelen waardoor ze niet meer toegankelijk zijn.

Virus

Je computer kan op verschillende manieren besmet raken met ransomware. Het virus kan bijvoorbeeld verstopt zitten in advertenties op websites of bijlagen in e-mails. Vaak wordt het computervirus verspreid middels een e-mail, waarin de criminelen zich voordoen als een andere partij. In de e-mail zit dan het virus verstopt. Wanneer je deze opent, verspreidt het virus zich en krijg je de melding dat jouw computer niet meer toegankelijk is. Na het betalen van een geldbedrag, beloven de criminelen de toegang te herstellen.

Verzekering tegen schade door cybercrime

Schade als gevolg van cybercrime wordt niet (volledig) gedekt door ‘normale’ verzekeringen. Hiervoor sluit je een cybercrimeverzekering af.

Naast dekking voor schade door cybercrime kan deze verzekering tevens een vergoeding geven voor kosten voor crisismanagement en de inzet van ICT-specialisten.

Schade voor bedrijven

Je bedrijfsvoering kan ernstig in gevaar komen als jouw bedrijfsnetwerk wordt gegijzeld door ransomware. Klanten kunnen dan misschien geen bestellingen meer plaatsen, facturen worden niet betaald of verstuurd en de salarisadministratie ligt plat. Ook loop je kans op reputatieschade. Zakelijke relaties en klanten kunnen zich bijvoorbeeld zorgen maken over de veiligheid van hun gegevens.

Besmetting voorkomen

Je kunt de volgende maatregelen nemen om een besmetting te voorkomen of adequaat te reageren:

Zorg er ook voor dat je vantevoren weet wat je moet doen als jouw bestanden worden gegijzeld. Oefen bijvoorbeeld regelmatig met het terugzetten van back-ups.

Toch getroffen

Is jouw computer gegijzeld? Dan adviseert het Digital Trust Center om de criminelen niet te betalen. Betalen geeft geen enkele garantie op een werkende oplossing en je beloont criminelen voor hun gedrag. Computerbestanden blijven vaak versleuteld, zelfs als er betaald is. Doe ook altijd aangifte bij de politie.

 

Op de website van de Fraudehelpdesk vind je instructies over hoe ransomware verwijderd kan worden. Je kunt jouw computer ook door een deskundige laten schoonmaken. Heb je een back-up? Dan kun je daarna je bestanden terugzetten op jouw computer.

Bron: Digital Trust Center, Rijksoverheid, RTL Nieuws

Andere berichten die je misschien interessant vindt

Beeldmerk

Kennis maken?

Ontdek hoe wij jou kunnen helpen met persoonlijk advies op maat voor de best mogelijke resultaten voor jou en je financiële situatie. Geen ingewikkeld gedoe, maar een betrouwbare partner die het beste voor jou en je portemonnee zoekt.